Stappen tot nu toe

Het bordje “Groene kerk” op de kerkmuur is meer dan een etiket. Met andere woorden: er moet wel wat gebeuren! Een kerk mag zich groen noemen als zij met haar leden ieder jaar tenminste één duurzame stap zet. Dit kunnen stappen zijn in de volgende gebieden:
1. Schepping en natuur
2. Geloof en inspiratie
3. Energie en klimaat
4. Omgaan met geld
5. Beleid en aanpak
6. Bewust inkopen doen.

Wij hebben tot nu toe de volgende stappen gezet:

• In het voorjaar van 2016 hebben we 132 zonnepanelen op het dak geplaatst.
  • Via een beeldscherm in de hal van de kerk is de opgewerkte energie door de zonnepanelen zichtbaar.
  • Naar aanleiding van een onderzoek naar technische bezuinigingen voor verlichting en verwarming kunnen nu alle ruimtes apart verwarmd worden. Dit bespaart energie.
  • De lampen in de verschillende zalen zijn vervangen door energiezuinige LED-lampen.
  • Alle schoonmaakmiddelen die we gebruiken zijn zoveel mogelijk biologisch afbreekbaar.
  • Koffie, thee en avondmaalwijn zijn Fairtrade.
  • Gescheiden afval in de keuken en in de zalen.
  • Na de dienst koffie drinken uit kopjes zonder schoteltje (minder morsen en minder afwas).
  • Regelmatig informatie en tips in ons kerkblad de “Bazuin”.
  • Aandacht vragen voor inzameling oud papier en wijzen op het Repair Café in Leusden “waardeer het en repareer het”.
  • Cursusavonden o.a. met Alfred Slomp “God in de supermarkt”.
  • Discussie avonden met films, o.a. Circulaire economie en circulaire bouw.
  • Samenwerking met andere partijen zoals de werkgroep Protestantse gemeente Leusden (PgL)
  • Activiteiten in de duurzame week in oktober.
  • Bezoeken van de Groene kerken dag 1 x per jaar.

Klik hier voor Onze visie